Få kulturen hjem i stuen

Savner du de store konsertopplevelsene? Da er du ikke alene. På grunn av den pågående Covid-19 krisen, så er festivaler og store konserter utsatt på ubestemt tid. Heldigvis finnes det flere muligheter for å bringe kulturopplevelsene hjem i stuen.

Den digitale gullalder

En av de positive ting som nedlukkingen av samfunnet brakte med seg, var evnen til å tenke ut av de faste rammene. På arbeidsplassene fikk alle medarbeidere et lynkurs i digitale kommunikasjonskanaler, som zoom og teams, mens hele kulturverdenen ble tvunget til å tenke annerledes, i formidlingen av kulturelle opplevelser.

Vi mennesker bruker nemlig kunst og kultur til å fordøye alle de samfunnsmessige og personlige opplevelser som vi får, og det er derfor viktigere enn noensinne at vi får tilgang til kulturen. En fantastisk konsert er ikke bare en musikalsk opplevelse, det kan også gi en dypere forståelse av ens følelsesliv og dermed også en inngang til større forståelse av seg selv og verden.

Når vi ikke lenger har mulighet for å dyrke kulturen i fellesskap med andre, så er det godt at de mest kreative kulturelle hoder, har funnet nye måter å bringe kulturen ut til folket, via de digitale medier.

De fleste av oss, er allerede godt vant til online underholdning, og bruker hver uke flere timer på hjemmesider som spillguide.com/ eller spilloglek.no/. Begge de populære nettsidene, er proppet med fantastisk underholdende online spill, og det er derfor ikke merkelig at så mange nordmenn spiller online games. Det at vi nå også kan finne kulturelle opplevelser online, føles derfor helt natrlig, for de fleste av oss.

Kulturen finnes online

Noen eksempler på at kulturen finnes online, er for eksempel at flere musikere holder online konserter, ofte hjemme fra sin egen stue. Dette er noe Sondre Lerche hadde stor suksess med i den første nedlukningsfase. Typisk så spiller musikerne noen av låtene sine, også kan man overføre noen penger, hvis man har lyst.

Også flere teatre har begynt å streame noen av forestillingene sine. På denne måten så kan publikum fortsatt få lov til å se en teaterforestilling, uten at man skal inn på teateret og utsettes for smitte. Også litteraturen er gått på nettet. Flere litteraturarrangementer blir avholdt online, hvor forfatteren leser opp av en ny bok, eller svarer på spørsmål fra leserne. Det er selvfølgelig ikke den samme kulturelle opplevelse, når man får den bak en skjerm, men det er en mulighet til å gjøre ventetiden litt bedre.

Det er også flere andre kreative tiltak, for å få kulturen ut til folket. Ideen om en drive-in kino, har blitt overført til både konserter og stand-up show. Her sitter publikum i bilene sine, artistene spiller låter eller fyrer av noen vitser. De som har vært til stede på denne form for arrangementer uttrykker glede, og overraskelse, over hvor godt det faktisk fungerer.

Selvfølgelig en kulturell opplevelse, som det å gå i teateret, ikke det samme, når man ser det hjemme fra stuen. En del av teaterets styrker, er jo akkurat det at det er en levende kunstart, som oppstår i et felles rom mellom skuespilleren og publikum. Men, det er tross alt bedre å få litt, enn å få ingenting.