Dette skjer i norsk idrett framover

Selv om vi skriver 2020 i kalenderen, og verden fortsatt er preget av koronapandemien, er idretten så smått begynne å komme seg i gang igjen. Mange arrangementer går av stabelen framover, i kanskje litt andre rammer enn planlagt.

Vi kan jo bare se på den norske Eliteserien i fotball. Den er i full gang igjen, men det er kun tillatt med maks 600 tilskuere på hver kamp. Lerkendal og Ullevål er ikke lenger fylt av fans når Rosenborg og Vålerenga spiller hjemmekamper – kun noen få, heldige utvalgte får lov å se kampene live. Vi andre må følge med på arrangementene foran TV-skjermen (eller mobilen). En ting er sikkert: interessen for idrett har ikke blitt mindre mens verden har sittet innestengt i sine egne hjem. Det ser man blant annet på etterspørselen etter betting i Norge, hvor bookmakerne opplevde vanvittig pågang når fotballen startet opp igjen før sommeren.

I Norge skjer det mye på idrettsfronten framover, selv om en del detaljer fortsatt ikke er helt avklart. Noe vil jo også avhenge av hvordan bølge to utvikler seg de neste ukene og månedene. En stor oppblomstring i Norge, som vi ser på verdensbasis, kan føre til kanselleringer.

Eliteserien 2020

Eliteserien skal etter planen gå sånn høvelig som normalt. Noen kamper har blitt utsatt på grunn av smittede spillere og hele lag i karantene. Siste kamp i årets sesong går av stabelen 19. desember (!).

Som kjent er årets utgave av cupen kansellert, nettopp fordi det tette kampprogrammet for eliteserien gjør det umulig å avvikle cupen. I tillegg pleier lag fra både 3. og 4. divisjon å delta i cupen, men disse lagene fikk først lov til å begynne med trening fra midten av oktober.

Langrennssesongen 2020

Årets langrennssesong går av stabelen omtrent som planlagt. Smittefaren ute i skiløypene regnes nok neppe som svært stor. Årets verdenscup åpner i finske Ruka 27. – 29. november, og fortsetter deretter med arrangementer i Lillehammer og Davos etterpå.

4. – 6. desember er Lillehammer vertskap for verdenscupen, hvor det blir både hopp, langrenn og kombinert i de gamle OL-løypene.

Siste renn før jul blir sprint i Dresden.

Deretter er det duket for Tour de Ski, som i år blir arrangert i Italia og Sveits. Styrkeprøven starter i Val Müstair 1. januar og avsluttes opp den legendariske alpinbakken i Val di Fiemme 10. januar.

Videre er det planlagt renn i Ulricehamn i Sverige 16. og 17. januar, før turen går videre til Lahti, Falun og Nove Mesto før VM i Oberstdorf tar til. VM starter 23. februar og avsluttes 7. mars.

Håndball 2020

Håndballsesongen er i gang for fullt, både for kvinner og menn. Elverum topper Rema 1000-ligaen, og har også imponert i Champions League, nå sist med en 37-35-seier borte mot SG Flensburg-Handewitt.

Etter planen skal hele sesongen avsluttes med siste kamp 24. mars 2021, men det kan komme endringer her hvis spillere blir smittet, hele lag må i karantene og kamper må utsettes.

Inntil videre er det kun tillatt med 200 tilskuere på håndballkamper, fordi de arrangeres innendørs. På utendørs arrangementer tillates det opptil 600 tilskuere etter dagens regelverk fra regjeringen.